Zonder vrijwilligers geen kinderboerderijen in Alphen aan den Rijn en Boskoop. Niet alleen zijn alle dierverzorgers en klussers op alle kinderboerderijen vrijwilliger, ook het bestuur bestaat geheel uit vrijwilligers. Dit zijn mensen die zich met hart en ziel inzetten voor het welzijn van de dieren en het plezier van de bezoekers.

Er is genoeg te doen, van het voeren van de dieren en het schoonmaken van hun hokken, tot schilderwerk en andere klussen, tot management en organisatiewerkzaamheden.

Dierverzorging en Openstelling

Verreweg de meeste vrijwilligers die de stichting heeft houden zich bezig met de verzorging van de dieren en hun huisvesting en de openstelling van de kinderboerderijen. Twee keer per dag vindt er een zogenoemde 'voerronde' plaats, waarbij alle dieren van hun maaltijd worden voorzien. Daarnaast worden elke dag alle hokken uitgemest en afhankelijk van de diersoort periodiek helemaal uitgesopt.

Vrijwilligers zorgen er ook voor dat de kinderboerderijen dagelijks worden opengesteld voor publiek. Momenteel is dat zeven dagen per week van 14.00 tot 16.30 uur. De stichting heeft de ambitie om dit in de toekomst, met name in de weekenden, uit te breiden. Hiervoor zijn echter meer vrijwilligers nodig! Vooral mensen die het leuk vinden om in de weekenden met de bezoekende kinderen in de weer te zijn, zijn heel erg welkom. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ponyritjes, maar ook bijvoorbeeld aan (educatieve) spelletjes, workshops en kinderfeestjes.

De dierverzorging en openstelling is de meest veelzijdige rol die er bij de kinderboerderij is, maar daarmee ook 'maatwerk'. De ene vrijwilliger vind de omgang met dieren wel leuk, maar is wat minder goed met kinderen en de ander is graag in de weer met de kinderen en sleept liever niet met plakken hooi en emmers voer. Er is voor elke vrijwilliger wat wils.

Lijkt het werken op de kinderboerderij jou ook leuk? Kijk dan snel naar de vacatures voor meer informatie over deze vrijwilligerswerkzaamheden.

Klussen en Bikkelen

Op iedere boerderij is er zwaar werk te doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het op- en afladen van stro- en hooibalen op de hooiberg en het tillen van zware voerzakken, maar ook het transport van dieren. Dit werk is niet voor iedereen is weggelegd en daarom zoekt de stichting altijd naar mannen of vrouwen met spierballen die met dit zware werk willen helpen.

Ook wordt er op de kinderboerderijen veel geklust. Het hele jaar door hebben de terreinen, gebouwen en hekken te lijden onder weersomstandigheden en dierlijke activiteit. Zo moet er regelmatig worden geschildert, gerepareerd, gestraat en aangepast. Ook bouwen de klussers aan nieuwe projecten, zoals de uitloop voor de varkens, caviatafels en konijnenheuvels.

Als jij dat ook wel ziet zitten, kijk lees dan snel de vacatures en meld je aan!

Werkgroepen

Werkgroepen zijn groepjes vrijwilligers die zich met een enkel onderwerp of vraagstuk bezig houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Sponsoring en Fondsenwerving, een bepaald project (bijvoorbeeld de grote verbouwing op Kinderboerderij Bospark), PR en Communicatie, Evenementen- en activiteitenorganisatie en nog veel meer.

Denk je dat je ons op een van deze onderwerpen kan helpen? Kijk dan gauw naar onze vacature!