De Stichting Alphense Kinderboerderijen is, naast de gemeentelijke subsidie, afhankelijk van haar sponsoren en donateurs. Dat komt omdat de stichting verder geen inkomsten heeft. De toegang tot de kinderboerderijen is immers gratis en dat willen we heel graag zo houden om voor elk budget een leuk dagje uit te bieden in Alphen aan den Rijn.

Helaas is de subsidie die de stichting van de gemeente ontvangt al jaren bevroren, terwijl de kosten in rap tempo stijgen (denk bijvoorbeeld aan het voedsel voor de dieren). Door deze ontwikkeling wordt de stichting steeds meer in de knoei en is daarom dringend op zoek naar sponsoren en donateurs.

ANBI

De Stichting Alphense Kinderboerderijen heeft een zogenaamde ANBI-status. De belastingdienst heeft de stichting aangewezen als 'Algemeen Nut Beogende Instelling'. Het belangrijkste voordeel hiervan is dat uw giften aftrekbaar zijn van de belasting.

Sponsoren of doneren?

Iedere bijdrage is heel erg welkom. Er is dan ook geen ondergrens aan het bedrag dat gedoneert kan worden. Zo hebben wij op onze kinderboerderijen melkbussen staan waar je tijdens je bezoek wat losgeld in kan gooien, maar je kan via onderstaand formulier ook een eenmalige of periodieke bijdrage doen, die van je rekening wordt afgeschreven. Je zit hierin nooit aan wurgcontracten vast, je bent ten allen tijden vrij om je donatie weer op te zeggen.

Als je wilt sponsoren zijn er wel wat spelregeltjes. Sponsoren kan vanaf 500 euro. Deze bijdrage is goed voor een jaar lang je bedrijfslogo (+ korte omschrijving) op de sponsorpagina van onze website. Ook zal je logo een jaar lang te zien zijn op ons sponsorbord op Kinderboerderij Zegersloot (ook op de andere kinderboerderijen zal tzt een sponsorbord komen).
Voor grotere bijdragen gaan we graag in overleg over hoe we elkaar kunnen helpen. Zo behoren een advertentie in de slider op de homepage van onze website bijvoorbeeld tot de mogelijkheden, maar ook een bord of vlag op/bij het project waaraan je hebt bijgedragen, of een stukje in de krant... Wil je graag een grote bijdrage doen aan de reguliere exploitatie of projecten van de Stichting Alphense Kinderboerdijen? Twijfel dan niet om contact op te nemen om je wensen te bespreken. Dat kan door onderstaand formulier in te vullen, of door ons een mail te sturen.

Waar wordt het geld voor gebruikt?

Het grootste knelpunt voor de financien ligt in onze reguliere exploitatie, namelijk de personeelskosten. Hoewel de stichting veel met vrijwilligers werkt, is er geen ontkomen aan betaalde beheerders. Dat heeft twee redenen: De beheerders draaien de meeste uren bij de kinderboerderij, het is hun dagtaak (we kunnen niet van ze verwachten dat ze dat gratis doen, deze mensen moeten ook eten). Daarnaast worden ze geacht 24-7 beschikbaar te zijn voor noodgevallen bij de kinderboerderijen. Ten tweede hebben de beheerders zeer specialistische kennis en kunde.

De personeelskosten zijn verreweg de hoogste kostenpost die de stichting heeft. Desondanks is het budget momenteel zo klein, dat de stichting de beheerders niet voldoende uren per week kan betalen. Het gevolg daarvan is dat er veel werk blijft liggen en de kinderboerderijen maar zeer beperkt geopend zijn (namelijk van 14.00 tot 16.30 uur). Het is dus noodzakelijk voor de stichting dat er meer budget beschikbaar komt, zodat erop iedere kinderboerderij (dat zijn er 3) fulltime een beheerder aanwezig is.

Natura

Indien je geen geld, maar een product of dienst wilt sponsoren, kan de stichting daar ook enorm bij gebaat zijn. Twijfel dan ook niet om contact met ons op te nemen als je denkt dat jouw product of dienst van waarde kan zijn voor de Kinderboerderijen. Via onderstaand formulier kan je aangeven wat je zou willen sponsoren of doneren, maar je kan ons natuurlijk ook mailen.

Projecten

Behalve de exploitatie, is de stichting ook regelmatig op zoek naar sponsoren voor specifieke projecten. Hieronder vind je een overzicht van alle projecten waarvoor de stichting momenteel op zoek is naar sponsoren en/of donateurs.

Voliere
Bij Kinderboerderij Bospark vindt momenteel een grote verbouwing plaats. Dat komt omdat de gemeente het Bospark heeft ingericht, wat ook grote invloed heeft op de kinderboerderij. Een van de gevolgen is dat de oude kippenvoliere moest worden afgebroken. De SAK wil nu graag een nieuwe, duurzame voliere plaatsen. Zie de afbeelding hiernaast voor het ontwerp.
Konijnenheuvel
Op Kinderboerderij Zegersloot staan er nog hele oude (en ouderwetse) konijnenflats. Dit is erg dieronvriendelijk en niet meer van deze tijd. Er zijn daarom concrete plannen om een mooie konijnenheuvel te bouwen. Zie de afbeelding hiernaast voor een impressie. De grote tunnel in het midden is voor kinderen om doorheen te kruipen.
Pinkenstal
Op kinderboerderij Bospark huisvest de SAK s'winters de pinken. Pinken zijn kalveren van een jaar oud, zeg maar de pubers onder de koeien. Hiervoor is op het Bospark een kleine stal aanwezig, waar ook de pony's in staan. Deze stal is echter sterk veroudert en er is behoefte aan een nieuwe stal. Voor deze nieuwe stal heeft Kewodak al de sponsoring van een mooi en duurzaam groen dak toegezegd. Sponsort u ook mee?
Animatie
Vanwege de geringe beschikbaarheid van vrijwilligers zijn de kinderboerderijen van de SAK slechts tussen 14.00 en 16.30 geopend. Vooral in het weekend is er behoefte aan (veel) ruimere openingstijden. De SAK wil daarom gaan werken met betaalde animatie-mensen die behalve de ruimere openingstijden realiseren, zich ook bezig gaan houden met het actief vermaken van de bezoeker(tje)s. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ponyritjes en spelletjes.

Hoe kan ik doneren of sponsoren?

Op onze kinderboerderijen staan melkbussen waarin je je bijdrage kwijt kunt. Ook op deze website kan je doneren of sponsoren. Gebruik hiervoor onderstaand formulier.