• Geplaatst op zaterdag 3 oktober 2020

Zegersloot, Molly bevallen

Kort verslagje van de bevalling van varken Molly

Molly bevallen

2 oktober 2020

Molly die 4 oktober was uitgerekend kon dus elk moment bevallen en net als mijn collega bestuursleden en beheerders van de kinderboerderij keken we regelmatig naar de beelden via de webcam om te kijken of het grote moment al was aangebroken. Zo ook gisteravond en rond 23:15 zag ik op de webcam dat er op dat moment 3 biggen geboren waren. Nu is het zo dat na de eerste big er ongeveer elke 15 minuten een big geboren wordt, al zal dit niet altijd zo zijn. Terugrekenend zal de eerste big ongeveer rond 22:30 geboren kunnen zijn.

Nadat we Marco, die dezelfde ochtend nog tweede is geworden inde race voor vrijwilliger van het jaar, hebben ingelicht zijn we net als hij richting de kinderboerderij vertrokken. Kort na onze aankomst werd het vierde biggetje geboren. Nooit eerder was ik bij een bevalling van een varken geweest en het is dus iets heel moois om te zien.  Halverwege de bevalling kwam er een zeugje die wat kleiner was als de rest, ze heeft het even wat moeilijke gehad maar ook dit kleine wondertje heeft zijn weg gevonden naar te tepels van haar moeder. Enkele biggen kwamen met de bibs eerst terwijl eigenlijk het kopje eerst hoort te komen.

Wat ik deze nacht ook het mogen leren is dat een biggetje die net op de wereld is precies weet waar hij moet plassen en poepen. Instinctief gaat hij of zij naar de juiste plaats, hoe gaaf is dit! Hoeveel biggen er komen wisten we niet. Maar hoe weet je dan dat er geen biggen meer komen? Zodra de nageboorte eruit is weet je dat alle biggen er uit zijn en dat Molly haar zware taak gedaan had. Het eindresultaat van dit geweldige avontuur is 3 beren (mannetje) en 5 zeugen (vrouwtje). We hopen dat ze alle acht in goede gezondheid mogen opgroeien.

Martin Jung

bestuurslid