• Geplaatst op woensdag 22 januari 2020

BIJ-zondere echte honing van Jasper

Onze trouwe imker Jan is eind 2019 bij ons gestopt. Maar honing houden we! Onze nieuwe imker heet Jasper en produceert zijn honing onder de naam: Imkerij ‘Let Them Bee’. Het imkeren doet hij sámen met mijn vader en schoonvader met veel passie voor de bijen en plezier in de hobby. Hieronder leest u wat er zo BIJ-zonder is aan dit (h)eerlijk streekproduct wat u bij ons kunt kopen. En mocht u hem aantreffen tijdens het imkeren bij kinderboerderij Zegersloot, dan mag u hem gerust storen om vragen te stellen!

Bij honing denken we altijd aan honingbijen, maar wist je dat niet alleen honingbijen nectar verzamelen om honing te maken? Ook hommels (dit zijn namelijk een soort bijen) en wilde bijen (deze leven alleen) verzamelen honing. Honingbijen verzamelen heel veel meer honing dan andere bijen omdat het de wintervoorraad is voor het volk. Alle andere bijen overwinteren niet als volk maar als individu (in winterslaap of als pop) en hebben dus niet veel eten nodig.

Echte honing wordt gemaakt van nectar van bloemen en omdat de smaak van honing wordt bepaald door de bloemen die de bijen hebben bezocht varieert de smaak van honing. Zo is de smaak van honing na de lente (wilgenbloesem en fruitbloesem) heel anders dan die van zomerhoning (linde, (on)kruiden). De smaak van honing kan per bijenvolk verschillen, zelfs als deze naast elkaar in de bijenstal staan. Dit komt omdat bijen in één kast met elkaar communiceren over waar ze nectar gevonden hebben. En die informatie delen ze echt niet met andere bijenvolken. De smaak van honing wordt ook anders als deze gekristalliseerd is.

Als je honing onder een microscoop legt, kun je bepalen op welke soorten bloemen de bijen hebben gevlogen door de stuifmeeldeeltjes die in de honing zitten. In 1 gram honing kunnen 10.000 microscopische korrels stuifmeel voorkomen. Dat lijkt heel veel maar dit komt ongeveer overeen met 0,000004 gram echte stuifmeel per gram honing! Ondanks dat dit heel weinig is, is dit voldoende om honing zijn naam te geven. Zitten er genoeg stuifmeeldeeltjes van één plant in, dan mag je de honing díe naam geven: lindehoning, lavendelhoning, rozenhoning, klaverhoning, koolzaadhoning, of  kastanjehoning. De naam betekent niet dat er maar 1 soort in de honing zit, het zegt alleen dat er genoeg stuifmeeldeeltjes van 1 soort inzitten om de honing deze naam te geven. Dit microscopische onderzoek wordt in een laboratorium gedaan en is vrij duur, daarom wordt veel honing verkocht als ‘bloemenhoning’.

Honing bevat niet alleen verschillende natuurlijke suikers zoals fructose, glucose, maltose en sacharose maar ook water, zo’n 17%-19% (als dit meer is dan gaat de honing bederven). Tevens bevat honing deeltjes stuifmeel, mineralen, vitaminen en enzymen. Juist daarom heeft echte honing zoveel meer kwaliteiten dan alleen suiker.

Veel mensen vragen zich af of honing die kristalliseert wel goed/echt is?! Dit heeft geen verband met elkaar, honing kan namelijk in de bijenkast al kristalliseren. Kristallisatie zegt alleen iets over de samenstelling van de verschillende suikers in de honing. Kristallisatie komt vooral voor bij honing met veel glucose (druivensuiker) en dat is bijvoorbeeld koolzaadhoning. Honing met meer fructose zoals lindehoning kristalliseert veel minder snel. Je kunt honing weer vloeibaar maken door ze te verhitten in warm water. Let er dan wel op dat je het potje niet warmer maakt dan 45 °C want anders gaan de gezonde enzymen kapot!

Waarom zijn potjes honing van een imker duurder dan in de winkel?

Veel honing die verkocht wordt in de winkel is een mengsel van honing van verschillende imkers uit verschillende landen, vaak niet eens uit Europa. Let maar eens op, vaak staat er “gemengde EG en niet EG honing” op het etiket van supermarkt honing. Dit betekent niet automatisch dat de honing niet goed of zelfs nep is (aangelengd met suikerwater), maar verschillende testen laten wel zien dat er gesjoemeld wordt. Dit is te zien in de (te) lage hoeveelheden stuifmeeldeeltjes in de honing of de geringe enzymactiviteit (de honing is dan verhit geweest). En juist deze factoren maken de honing echt gezond!

De potjes honing die u direct van de imker koopt zijn misschien wat duurder dan de honing in de winkel maar deze zijn wel puur natuur en een écht streekproduct. Als u deze BIJ-zondere honing bij de Alphense Kinderboerderijen koopt, dan steunt u ook nog vele andere dieren. Want van elk verkocht potje gaat er €1,50 naar de kinderboerderij!

Wil je meer weten? Bel dan gerust naar Jasper: 06-41839007

Lees hier meer over onze vorige Imker Jan: https://www.studioalphen.nl/nieuws/imker-jan-89-stopt-wij-gaan-met-pensioen-bijen-werken-tot-hun-dood