Foto van {itemdata(Title)}
Varken
Varkens stammen af van wilde zwijnen. Deze zwijnen leven normaal gesproken in groepen die bestaat uit moederdieren en hun jongen. De jonge zonen verlaten de groep na 8-15 maanden en vormen onderling groepjes. Als ze ouder worden kunnen ze ook alleen gaan leven. De varkens die wij houden in de veehouderij of als hobby-dier, hebben ook de voorkeur voor het leven in groepen, maar om conflicten te voorkomen is het wel van belang dat zij aan elkaar gewend zijn. De meeste tijd besteden zij aan rusten. Verder wroeten ze graag in de grond op zoek naar eten, badderen zij graag in de modder en spelen zij met elkaar. Varkens kunnen zo'n 10-20 jaar oud worden.

Op de kinderboerderij

Wij hebben koppels mini-varkens en de grote Piétrain varkens. Deze grote varkens krijgen met enige regelmaat biggetjes, Dit geeft de moederdieren de kans om hun natuurlijke voortplantingsgedrag te doorlopen en zo leven zij een groot deel van hun tijd in hun familiegroep. 

Onze varkens kan je, als je voorzichtig bent wel aaien. Maar zorg dat ze je niet bijten. Ze zijn namelijk nogal geinteresseerd in eten en verwarren daardoor een hand regelmatig voor een hapje eten!    

Meer weten en/of je spreekbeurt houden over varkens? Bekijk dan: 

http://www.levendehave.nl/kennisbank/varkens/varkens-0 

http://www.kinderboerderijen.nl/dieren-kids/het-varken-dp1 

https://www.dierenbescherming.nl/pdf/spreekbeurt-varken