Foto van {itemdata(Title)}
Damhert
Damherten leven in Nederland in een aantal natuurgebieden in het wild. Daarnaast worden zij door particulieren gehouden als hobby-dier. Ze leven normaliter in groepen. Net als bij wilde zwijnen bestaan de groepen uit volwassen vrouwen met hun jongen. Zonen verlaten op zekere leeftijd de groep en vormen met andere jonge mannetjes een vrijgezellengroep. Tijdens de bronsttijd, rond oktober, zonderen grote sterke mannen zich af op hun eigen bronstplek. Vanaf deze plek maken ze burl-geluiden en voeren zij gevechten met andere mannen, waarmee zij de vrouwen imponeren. Als dat lukt paren zij met het vrouwtje. De jongen worden in mei t/m juli geboren. Het zijn echte planteneters en vallen onder de herkauwers. Veel tijd besteden zij dan ook aan het verzamelen van voedsel en het rusten om het eten te verwerken. Hindes (vrouwtjes) kunnen zo'n 16 jaar oud worden, de herten (mannen) worden in de natuur meestal niet ouder dan 10.

Op de kinderboerderij

Wij hebben een aantal damherten rondlopen op de kinderboerderij in het Bospark. Deze dieren kan je vanaf een afstand bewonderen. Een enkele keer wordt er wel eens een kalf geboren. 

Meer weten en/of je spreekbeurt houden over damherten? Bekijk dan:

http://www.zoogdiervereniging.nl/het-damhert-dama-dama

http://www.levendehave.nl/kennisbank/parkdieren/herten